Brownietårta med hallonmousse
![](https://cdn1.cdnme.se/1147017/7-3/brownietarta4_537f632bddf2b31a9eeccf73.jpg)
Brownien:
120 g mörk choklad
100 g smör
2½ dl socker
2 ägg
1 msk vaniljsocker
1½ dl mjöl
Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen och smöret i vattenbad (jag har ingen glasskål här så jag smälte direkt i kastrullen, men då bräns det lätt så om man vill vara säker, ta vattenbad). Blanda i sockret. Knäck i äggen, ett i taget och blanda mellan varje. Sila i vaniljsockret och mjölet och vänd ner det i smeten med en slicketpott eller en träslev. Smörj en form med avtagbar kant med smör och lägg en utklippt rundel av ett bakplåtspappet i botten (klipp den något mindre än formen, då är den lättare att få bort när kakan gräddats och är klar). Grädda kakan i ca. 25 min. Låt svalna.
Hallonmoussen:
250 g frysta tinade hallon
1 dl socker
2 st gelatinblad
ev. några droppar röd karamellfärg
3 dl. vispgrädde
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min, så dom blir mjuka. Krossa hallonen, gärna i matberedare eller med en mixer, och sila dom genom en finmaskig sil. Koka upp purén i en kastrull tillsammans med sockret. Nu häller du i karamellfärgen om du vill ha i sån. Ta av från värmen och lägg i gelatinbladet (kläm ur allt överflödigt vatten först). Låt dom smälta medan du rör om. Låt blandningen svalna och stelna lite, den ska fortfarande vara lite rinning dock. Vispa grädden fluffig. Vänd ner grädden i hallonblandningen och bred ett tjockt lager med moussen på browniekakan, låt kanterna på formen sitta kvar. Ställ in i kylen och låt stå i minst 3 timmar. Dekorera med färska hallon och kanske lite citronmeliss.
![](https://cdn1.cdnme.se/1147017/7-3/brownietarta_537f63049606ee341b93a58d.jpg)
![](https://cdn1.cdnme.se/1147017/7-3/brownietarta1_537f630eddf2b3619578f435.jpg)
![](https://cdn3.cdnme.se/1147017/7-3/brownietarta2_537f63189606ee09b8fb4094.jpg)
![](https://cdn1.cdnme.se/1147017/7-3/brownietarta3_537f63212a6b227915b80169.jpg)
![](https://cdn1.cdnme.se/1147017/7-3/brownitarta5_537f63352a6b22b9df8f6dbb.jpg)
ser riktigt god ut! får prova att göra den nån gång :)