Klassiska kanelbullar

Åh, jag är så uppspelt över att äntligen få skriva ett receptinlägg! Det är ju det som är det jag gillar allra mest att skriva om, och det var ett tag sedan sist eftersom... ja, återigen: vi bor på en byggarbetsplats.
Ska jag vara ärlig är jag förvånad över att jag kunde få till så lätta, fina och smakrika bullar med tanke på hur lite grejer vi har i vårat temporära kök. Men med lite egna lösningar (t.ex vinflaska = kavel) så blev det tillslutt finfint!
 
 
 
 
Klassiska kanelbullar: 
50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
150 g rumstempererat smör
1 dl socker
2 tsk malen kardemumma (om du har en mortel så köp gärna hel kardemumma och mortla ner dom själv)
½ tsk salt
ca. 15 dl mjöl 
 
Fyllning:
200 g rumstempererat smör
2,5 msk kanel
1 dl socker
 
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader, och häll sedan mjölken över jästen. Rör om tills jästen har löst upp sig. Lägg i smöret, klick för klick. Blanda i socker, salt och kardemumma. Blanda till sist i mjölet och arbeta degen (helst i maskin) i ca. 5 min, tills den blir smidig. Låt jäsa under bakduk ca. 45 minuter, till dubbel storlek. Blanda under tiden som degen jäser, ihop fyllningen.
 
Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den tills den blir jämn och smidig. Dela den på 4 delar, kavla ut varje del till en rektangel (ca. 0,5 cm tjock) och bred sedan ut fyllning på hela rektangeln. Vik den dubbel med fyllningen mot varandra. Skär remsor på ca. 2 cm och tvinna varje remsa några varv för att sedan snurra ihop den till ett fint knyte. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 45 minuter på plåten, under bakduk.
 
Pensla med ägg och strö över lite pärlsocker på varje bulle. Grädda ca. 5-10 minuter (varierar från ugn till ugn). NJUT av dina bullar!
 
 
 
 
 
2