Hallon- och rabarberpaj med kardemumma

 
 
 
 
 
Hej på er! Måndag och ny vecka! Jag har pluggat hela dagen, både på universitet och på Komvux. När jag kom hem var jag så trött att jag somnade en sväng efter middagen, på älsklingens bröst när han låg och försökte visa mig restauranger han ville besöka när vi åker till Prag. Trevlig flickvän haha. Imorgon har jag nationella prov i matematik och det känns sådär. Men samtidigt så vet jag hur dumt det är att hetsplugga kvällen innan tenta. Man lär sig inget nytt som fastnar, och risken är att man bara blir förvirrad. 
 
Så därför fick jag feeling och ställde mig och bakade en hallon- och rabarberpaj med en hint av kardemumma. Paj är ju perfekt att baka en vardagskväll, det går ju så snabbt! Och dessutom kräver det inte så mycket ingredienser, och det lilla som krävs är ofta sånt man har hemma i skafferiet ändå :) 
Och det där med kardemumma: Det kommer ta pajen till nya höjder, tro mig! Så himla gott!
 
Degen:
125 g smör (+ lite att smöra formen med)
½ dl socker
1 krm kardemumma
3 dl vetemjöl
 
Fyllningen:
4 dl frysta hallon
1 rabarberstjälk, skalad och hackad.
3 msk socker
1 krm kardemumma
 
Sätt ugnen på 225°. (200° varmluftsugn). Blanda socker, kardemumma och vetemjöl med en gaffel i en bunke. Lägg i smöret och börja nypa ihop blandningen till en smulig deg. 
 
Smöra en form. Lägg bären i formen. Blanda socker och kardemumma i en liten skål (eller en kopp) och strö kardemummasockret över bären. Fördela nu smuldegen jämnt över bären och grädda i ugn 20-25 minuter. Servera med vaniljsås eller råkräm.